English
Alle nieuwsitems

In 2024 gelden er verschillende tarieven voor de overdrachtsbelasting die je moet afdragen bij aankoop van een bestaande woning. De verschillen hangen af van je situatie.

 

Voor niet-starters welke de woning als hoofdverblijf zullen gebruiken bedraagt de overdrachtsbelasting 2% van de aankoopprijs.

Beleggers die de woning dus niet als hoofdverblijf zullen gebruiken betalen een tarief van 10,4%.

Ouders die een woning kopen met als doel dat niet zelf maar door de kinderen te laten bewonen, vallen ook onder dit tarief.

De overdrachtsbelasting voor starters in 2024 wordt kwijtgescholden bij aankoop van een woning met een belastbare waarde tot € 510.000.

Let op!

Veel mensen maken de vergissing of worden niet juist geïnformeerd over dat het aankoopbedrag het maximumbedrag is i.p.v. de belastbare waarde. De belastbare waarde kan van het aankoopbedrag verschillen door de gekapitaliseerde waarde van de erfpachtcanon en/of het reserve aandeel in de VvE bij een appartementsrecht.

Hier houden wij met onze ervaring wel rekening mee voor de klant.

Verder zijn onderstaande voorwaarden van toepassing om van de startersregeling gebruik te kunnen maken:

  • Je moet tussen de 18 en 35 jaar oud zijn op het moment van overdracht.
  • De woning moet gebruikt gaan worden als hoofdverblijf.
  • Je mag niet eerder gebruik hebben gemaakt van de vrijstelling.
  • Je moet een verklaring invullen voor de Belastingdienst om aanspraak te maken op de vrijstelling. De notaris zal deze verklaring vervolgens aan de akte van levering toevoegen.
  • De taxatiewaarde in het gevalideerde taxatierapport mag niet hoger zijn dan de waardegrens van € 510.000.

Wanneer een starter onder deze regeling valt is het nog niet verplicht om hier gebruik van te maken. In sommige gevallen kiest een koper om hier pas bij een toekomstige aankoop gebruik van te maken indien deze belastbare waarde waarschijnlijk hoger zal liggen. Dit geldt alleen wanneer de koper op het moment van overdracht geen andere woning in bezit heeft.

Voor vragen of verdere toelichting kunt u contact met ons opnemen.

Uitgelicht aanbod

Bekijk ons volledige aanbod